Exhibicions etnològiques vives, col·loqui amb LA Sánchez Gómez

Cicle de col·loquis de la SCHCT (2016-17)
Objectes Perduts:
explicar i exposar ciència a museus i altres llocs públics

 aixantis-barcelona-1897

Exhibiciones etnológicas vivas.

Presentación de pueblos exóticos en exposiciones

universales, coloniales, misionales y comerciales españolas.

a càrrec de Luis Ángel Sánchez Gómez
(Universidad Complutense de Madrid)

Dijous, 23 de febrer de 2017, a les 18.00 h

a l’Institut d’Estudis Catalans,
(carrer del Carme, 47, Barcelona)

La SCHCT ofereix una nova edició del cicle de col·loquis dedicats a reflexionar sobre el patrimoni científic, els significats de la materialitat i el potencial evocador i explicatius de la cultura material de la ciència. En aquesta edició fixem la mirada en la creació d’objectes científics i en els seus règims d’exhibició: qui i com els crea, quins usos tenen, com circulen i, aleshores, com es transformen i creen nous significats per part de nous públics.

El cicle planteja enguany tres presentacions centrades en el procés de comprensió del patrimoni i en la seva posada en escena: els models anatòmics revisitats des de la història de l’art, els estudis literaris, la història de les emocions i l’art contemporani; les exhibicions d’éssers humans en el context de les exposicions al món occidental del trànsit al segle XX; i la reinvenció de les representacions anatòmiques a partir dels nous usos fotogràfics.

La segona sessió, a càrrec de Luis Ángel Sánchez Gómez, començarà per una breu presentació del fenomen de les exposicions i els seus tipus (internacionals, colonials, missioneres, antropològiques i comercials) en el context europeu i nord-americà des de 1851 a 1958. A continuació es procedirà a un ràpid recorregut pels exemples més rellevants d’exhibició d’éssers humans considerats “exòtics” o “primitius” tal i com van ser vistos en alguns d’aquests esdeveniments, la major part marcats per projectes de dominació colonial i racial de “l’home blanc”. I, finalment, la xerrada se centrarà en les exposicions organitzades a Espanya, tant a Madrid com a Barcelona, durant les dècades finals del segle XIX i les primeres del XX.

Luis Ángel Sánchez Gómez és professor del Departament de Prehistòria de la Facultat de Història de la Universidad Complutense de Madrid. Ha treballat de manera extensa la seva disciplina en els àmbits de la història de l’imperialisme i de la història de les exposicions, en especial les colonials i les de les missions religioses. Autor prolífic, entre d’altres treballs dels llibres: Un imperio en la vitrina: el colonialismo español en el Pacífico y la Exposición de Filipinas de 1887. Madrid: Consejo Superior de Investigaciones Científicas, 2003 i Dominación, fe y espectáculo: las exposiciones misionales y coloniales en la era del imperialismo moderno (1851-1898). Madrid: Consejo Superior de Investigaciones Científicas, 2013.

Crèdits fotografía: AFCEC. Família d’Aixantis, exhibits a la Ronda Universitat de Barcelona, 1897.

 

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s